Filosofia, ara! Revista per a pensar

http://filoara.cat - Vol. 5 (2019) Número 2 - ISSN 2462-3865


Editorial

Quantes filòsofes pots anomenar ara mateix?

A la crida d’articles per aquest número de la revista, us fèiem aquesta pregunta i avui us la tornem a fer. Tres? Set? Disset?

Hi ha moltíssimes dones que han fet i fan filosofia. La llista seria interminable. Ben sovint, però, tenen poca visibilitat i no són prou valorades, llegides ni estudiades. Per això ens vam proposar dedicar aquest número a les dones filòsofes: per posar en valor la qualitat filosòfica de tantes dones que s’han dedicat i es dediquen a la reflexió.

Per aquest número hem rebut més articles que mai. Hem ordenat els articles del monogràfic per ordre cronològic de la filòsofa en què es centren: Cristina de Pizan, Teresa de Cepeda y Ahumada, Luisa Sigea de Velasco, Mary Wollstonecraft, Harriet Hardy, Jane Addams, Emma Goldman, Hannah Arendt, Simone Weil, Judith Shklar, Martha Nussbaum, Kathrin Koslicki.

Això demostra que sí que coneixem l’obra de filòsofes importants. El que ens proposem amb aquest número és difondre aquest coneixement i ajudar a que elles també formin part dels nostres referents intel·lectuals.

En aquest mateix exemplar, també hi trobareu dos articles sobre altres temàtiques. Per una banda, la professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona Begoña Román ens explica la seva experiència conduint converses filosòfiques a televisió. Per altra banda, Damià Bardera reflexiona sobre “Logos estoic i Imperi romà”.

A continuació, la traducció d’un article de filosofia que fins ara no era accessible en català: “Un Kant feminista”, de la filòsofa nordamericana Carol Hay, en traducció de Lluna Pineda. Aquest article pot ser molt interessant per discutir-lo a classe de Filosofia quan estudiem l’ètica de Kant. Volem agrair a l’autora que ens hagi cedit els drets per traduir aquest article al català i per publicar-lo a Filosofia, ara! Revista per pensar.

Tot seguit, tres recursos: una reflexió entorn a per què la democràcia necessita la Filosofia 3/18, amb Nussbaum i Lipman, uns apunts sobre el concepte de gènere, molt pertinents per complementar el present monogràfic, i també la crònica del Cosmògraf, de la mà de Xavier Valls.

Finalment, al balcó de l’estudiant es publica una comunicació, presentada per Mar Hombrados a la “Jornada de Filosofia de Girona 2019”, amb el títol “El control que té el poder”. I a la contraportada hi trobareu un article sobre “10 disputes filosòfiques”, el Seminari anual d’enguany de la Secció de Filosofia Analítica Societat Catalana de Filosofia.

Com sempre us recordem, ens podeu seguir a Twitter @FilosofiaAra i ens podeu visitar a la nostra web filoara.cat, on podeu trobar el “Call for papers” pel proper número i us podeu registrar i rebre notícies de la revista.


Gràcies per ajudar-nos a fer possible la revista,

L’equip editorial