EDITORIAL


Tota la filosofia s’interessa per alguna d’aquestes tres qüestions, segons defensa Kant al final de la Crítica de la raó pura (1781): Què puc conèixer? Què he de fer? Què m’és permès d’esperar? Uns anys més tard, a la seva Lògica (1800), Kant afirma que aquestes tres preguntes es poden reduir a una de sola: Què és l’home?


En aquest número de Filosofia, ara! hem deixat de banda si Kant l’encerta amb la seva caracterització de la filosofia mateixa i ens hem centrat en la seva pregunta ètica: Què he de fer? El mateix autor tracta de respondre a aquesta pregunta, en bona part, a la seva obra Fonamentació de la metafísica dels costums (1785). Per cert, amb aquesta obra Kant ha retornat recentment a la prova d’Història de la Filosofia de Selectivitat, juntament amb el Tractat sobre la naturalesa humana de qui el va despertar del seu somni dogmàtic: David Hume.


El monogràfic “Què he de fer?” inclou un article molt clarificador sobre l’ètica kantiana, “L’analítica kantiana del fet moral”, com també altres articles que us animem a llegir amb actitud reflexiva: “Ernst Tugendhat, ètica i deliberació”, “Ètica del risc tecnològic” i “El pensament de Sèneca: literatura d’autoajuda?”, i força altres, que ja podeu veure – amb un cop d’ull – a l’índex d’aquet exemplar.


La gran novetat d’aquest número és la publicació en català d’un article de filosofia que fins ara no havia estat traduït a la nostra llengua: “La solució de Singer a la pobresa mundial”, de Peter Singer, publicat per primer cop el 1999 a The New York Times Magazine. Aquest article d’ètica aplicada ens vol fer reflexionar sobre què hem de fer cadascú de nosaltres en relació a la pobresa mundial. Volem agrair a l’autor que ens hagi cedit els drets per traduir el present article al català i per publicar-lo a Filosofia, ara! Revista per a pensar.


Filosofia, ara! és un projecte que no para de créixer, de transformar-se i d’innovar. A partir d’enguany la periodicitat de la revista serà semestral, i per tirar endavant la revista volem comptar amb tu més que mai! No deixeu de seguir-nos al Twitter @FilosofiaAra ni de visitar la nostra web filoara.cat, on us podeu registrar – sempre gratuïtament - al menys com a lectors per a rebre notícies de la revista: publicació d’un nou número, “Call for papers”, etc.


Estàs pensant en escriure un article per FiloAra? Al web de la revista hi trobaràs tot el que necessites saber. El proper número portarà per títol “Límits i fronteresi vol convidar a reflexionar filosòficament sobre els fonaments i la justificació d’aquests conceptes que, alhora que identifiquen, exclouen. Com sempre, també hi tindran cabuda articles sobre altres temàtiques filosòfiques, recensions de llibres, textos de joves preuniversitaris, i molt més!


Esperem que aquest número us convidi a reflexionar, perquè l’objectiu de FiloAra (parafrasejant Kant) no és tant la filosofia com el filosofar.

L’equip editorial





Filosofia, ara! Revista per a pensar. http://filoara.cat - Vol. 4 (2018) Número 1 - ISSN 2462-3865