Teresa de Cepeda y Ahumada, filósofa

Autors/ores

  • Patricia Fernández Martín Universidad Autónoma de Madrid

Paraules clau:

Feminismo, Teresa de Jesús, Mística, Teología

Resum

Es parteix de la base que nombroses qüestions teològiques i filosòfiques han estat obviades durant segles, en general, pel simple fet de provenir de dones a les quals constantment se'ls ha vetat l'opció de triar ser considerades filòsofes, teòlogues i místiques.
Per mostrar que hi ha un llenguatge filosòfic en el discurs femení considerat tradicionalment místic, es comparen cinc fragments de la Vida de Teresa de Cepeda i Ahumada amb altres textos masculins considerats filosòfics pel cànon. Es defensa, doncs, que la classificació de les dones com místiques o "simples" escriptores no es deu a les susdites dones sinó als lectors / filòsofs que han posat aquestes etiquetes durant segles i que el feminisme, a poc a poc, ha d'anar replantejant.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Referències

BARANDA LETURIO, N.; CRUZ, A.J. (eds.) (2018). Las escritoras españolas en la Edad Moderna. Historia y guía para la investigación. Madrid: UNED.
COPLESTON, F. (2011). Historia de la Filosofía. Volumen I. De la Grecia Antigua al Mundo Cristiano. Barcelona: Ariel.
DE JESÚS, T. (1562/2014), El libro de la vida (ed. Fidel Sebastián Mediavilla), Madrid: Espasa/RAE.
FORCADES I VILA, T. (2011). La teología feminista en la historia. Barcelona: Fragmenta.
MARTÍN VELASCO, J. (2009). El fenómeno místico. Estudio comparado. Madrid: Trotta.
MARTINO, G.; BRUZZESE, M. (2000). Las filósofas. Las mujeres protagonistas en la historia del pensamiento. Madrid: Cátedra.
MORERA DE GUIJARRO, J. I. (2017). “Márgenes de la mirada en la mística española”. En: GONZÁLEZ GARCÍA, M.; SÁNCHEZ, A. (coords.): Renacimiento y Modernidad. Madrid: Tecnos, pág. 439-482.
RAMÓN, L. (2010). Queremos el pan y las rosas. Emancipación de las mujeres y cristianismo. Madrid: HOAC.
TALAVÁN, R. (2007): Descartes. Vida, pensamiento y obra. Barcelona: Planeta. (Colección Grandes pensadores).

Descàrregues

Publicades

09-04-2020

Com citar

Fernández Martín, P. (2020). Teresa de Cepeda y Ahumada, filósofa. Filosofia, Ara! Revista Per a Pensar, 5(2), 8–9. Retrieved from http://www.filoara.cat/revista/index.php/FA/article/view/222