Martha Nussbaum, filòsofa de les emocions

Autors/ores

  • Esther Miquel Angulo Universitat de Barcelona
  • Laura Cortés i Andreu Universitat de Barcelona

Resum

Martha Nussbaum és una de les filòsofes més reconegudes del nostre temps que ha fet de les emocions humanes el seu camp d'estudi. En concret, el seu últim llibre, The Monarchy of Fear, aprofundeix en l’estudi de les emocions humanes i en la rellevància que aquestes tenen en les nostres actituds polítiques.  L’emoció bàsica de la qual parteix Nussbaum és la por, tant poderosa en si mateixa com per la seva capacitat d’alimentar tres emocions negatives més: la ràbia, el fastig i l’enveja. La por col·lectiva por pot conduir a tendències anti-democràtiques (la disposició, per exemple, a votar partits que tendeixen a retallar drets ciutadans a canvi de la garantia d’excloure certs grups socials percebuts com a amenaçadors).

Nussbaum no només estudia els perills que aquestes emocions poden comportar per a les nostres democràcies, sinó que també aporta propostes d’acció que no només fan útil l’anàlisi anterior, sinó que contribueixen a reforçar l’argumentació de l’autora, tant present en tota la seva obra, a favor de la utilitat pràctica de la filosofia. El seu pensament és un susceptible d’interessar a qualsevol lector preocupat pel nostre present i pel nostre futur, com a persones i com a ciutadans. 

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Publicades

09-04-2020

Com citar

Miquel Angulo, E., & Cortés i Andreu, L. (2020). Martha Nussbaum, filòsofa de les emocions. Filosofia, Ara! Revista Per a Pensar, 5(2), 28–29. Retrieved from http://www.filoara.cat/revista/index.php/FA/article/view/227