Crida d'articles per al vol. 10 (monogràfic sobre "Kant", o per a les altres seccions)

24-08-2024

El monogràfic girarà al voltant del filòsof il·lustrat, amb el nom genèric de  "Kant reloaded", fent atenció a aplicació kantiana a qüestions actuals (imatge creada amb AI: Copilot i Adobe Express).

La revista Filosofia, ara! fa una crida d’articles pel següent volum, el 10è, de l’any 2024, que durà com a títol “Kant reloaded”. La publicació no només serà un homenatge pel tres-cents aniversari del pensador de Königsberg, sinó que cercarà articles que apliquin el pensament kantià (ètic, epistemològic, metafísic, polític, estètic, etc.) a qüestions contemporànies disputades, així com a dilemes morals vigents i fins i tot a contextos i situacions actuals. Aquest monogràfic se centrarà en la idea que la filosofia d’Immanuel Kant encara no ha esgotat ni la seva força argumentativa ni la seva vigència. Perquè la filosofia kantiana és capaç d’atorgar-nos eines no només per comprendre el món que ens envolta, sinó també per transformar-lo.

Crítica de la raó pura

L’escenari emergent de les ciències de dades, la intel·ligència artificial o la realitat virtual, ens permet explorar des del prisma de la teoria del coneixement i la metafísica transcendental de Kant qüestions com ara si les formes a priori de la sensibilitat (l’espai i el temps) influeixen en la nostra comprensió de la realitat augmentada i virtual, així com la distinció entre fenòmens i noümen en el debat sobre la intel·ligència artificial i la seva capacitat per percebre i comprendre el món.

Crítica de la raó pràctica

L’aplicació del principi categòric (o bé de regles universals) en la regulació de la tecnologia emergent dels vehicles autònoms que han d’executar decisions que afecten el nostre ordre moral també seria una possibilitat d’estudi. En la línia de l’argumentació del filòsof francès Christophe Bouriau, ens podem preguntar sobre la possibilitat que el deure kantià guiï les polítiques mediambientals globals, així com que les nostres accions particulars per frenar el canvi climàtic es derivin del deure. També resulta suggerent la idea ètica kantiana de la dignitat, que es transporta des dels humans als altres animals, en el cas de la filòsofa animalista nord-americana Christine Korsgaard, per eixamplar el nostre cercle de consideració moral.

Crítica de la facultat de jutjar

La teoria kantiana de l’estètica universal es troba en desenvolupament en el debat contemporani sobre la valoració de la possibilitat de l’art abstracte a ser jutjat com a objectivament vàlid, malgrat la subjectivitat de l’espectador. Una altra discussió interessant que parteix de la idea de progrés i d’història, és relacionar l’evolució amb la noció kantiana de finalitat en la natura, atès que els processos naturals semblarien tenir objectius, tot i que en biologia sigui preeminent el concepte de selecció natural.

Vers la pau perpètua, Què és la il·lustració? i Sobre la pedagogia

La tornada de la guerra a Europa amb la invasió russa d’Ucraïna, les tensions i conflictes a l’Orient Mitjà i l’interès de les institucions europees a enfrontar-se l’expansió dels imperis xinès i nord-americà es poden explorar des de la lectura de textos polítics kantians. Tal com van notar  el filòsof i sociòleg alemany Jünger Habermas i la filòsofa política turca Seyla Benhabib, en la filosofia política de Kant s’hi troba promoció de la cooperació internacional i resolució pacífica de conflictes, així com la idea d’uns drets per a la una ciutadania global.

  • Teniu les normes per a l'enviament d'articles i com fer les trameses a la nostra web.
  • També podeu enviar articles o textos per altres seccions, no vinculades al “monogràfic”, com són: articles, recursos, exemples d’activitats acadèmiques, el “balcó de l’estudiant” (per a menors de 18 anys) i ressenyes. Vegeu l’apartat trameses.
  • Totes aquestes qüestions (i d’altres) són les que pretenem tractar en el pròxim número de la Revista: Filosofia, ara!, l’única revista de divulgació i de contingut purament filosòfic escrita en català (filoara.cat).

Data fixada prevista per a l’enviament dels textos, tant per al Monogràfic com per a les altres seccions: abans del 15 de novembre 2024 (s'agraeix l'antelació per a evitar conflictes amb els processos anònims de revisió).