Del transhumanisme al posthumanisme: un repte per a pensar la naturalesa humana

Autors/ores

  • Anna Sarsanedas Darnés Institut Santa Eugènia (Girona). Col·laboradora docent Humanitats UOC

Resum

Els canvis tecnològics actuals estan modificant la manera de relacionar-nos i també afecten a la pròpia naturalesa humana. Ara bé, aquesta modificació té un doble sentit perquè la societat està exigint, al mateix temps, una transformació tecnològica. Hem entrat, podríem dir-ho així, en un cercle viciós on les tecnologies ens modifiquen i nosaltres modifiquem les tecnologies. Cada vegada volem estar més intercomunicats, viure amb més comoditats, amb més salut, més capacitats intel·lectuals (memòria, percepció, intel·ligència...) i també amb més capacitats físiques, de tal manera que aquesta demanda es converteix en un repte tecnològic que afecta de retruc a la nostra pròpia manera de ser. Com a exemple d’aquesta exigència trobem la iniciativa 2045 (http://2045.com/) del Rus Dimitry Itskov que pretén fer un Avatar del seu cos per assolir la immortalitat.

Tota aquesta situació paradoxal condueix a un nou repte: el de pensar la naturalesa humana. Ara bé com s’ha produït aquesta situació, quin és el seu origen? D’on prové aquest repte? Quines implicacions tenen les noves tecnologies per a la naturalesa humana i quines són les seves conseqüències? Què hi té a dir la filosofia i l’ètica? A continuació intentaré respondre breument a aquestes preguntes.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Publicades

08-10-2016

Com citar

Sarsanedas Darnés, A. (2016). Del transhumanisme al posthumanisme: un repte per a pensar la naturalesa humana. Filosofia, Ara! Revista Per a Pensar, 2(2), 21–24. Retrieved from http://www.filoara.cat/revista/index.php/FA/article/view/64